Vijesti

Luka Kotor

visibility 304
comment 0

Sprema li se privatizacija Luke Kotor: Najprofitabilnija kompanija Kotora na čekanju

‘’Da mogu i more bi prebacili u Podgoricu’’

‘’Da mogu i more bi prebacili u Podgoricu’’, rečenica je koja se ovih dana najviše čuje po Kotoru. Najnovija ‘’otimačina’’ bogatstva Drevnog grada, i to po već oprobanom sistemu tihog partijskog namještanja preuzimanja većinskog djela akcijskog vlasništva, pripremala se za ‘’Luku  Kotor’’ A.D. Kotor, piše nedjeljnik Monitor.

Naime Luka koja je u većinskom(skoro 57%) vlasništvu Opštine Kotor, u skladu sa propisima i stečenim pravima na osnovu Ugovora o korišćenju morskog dobra i Zakona o lukama(ZOL), ima važeću koncesiju do 17.05.2015.godine. Međutim, iako je to trebalo biti davno završeno, piše u tekstu koji potpisuje novinar Nebojša Mandić, ugovor o koncesiji spletom raznih ‘’objektivnih’’ okolnosti još nije obnovljen, što je u Kotoru i otvorilo sumnje da se sprema ‘’izmještanje’’ Luke iz vlasništva Opštine.

Čak se špekuliše da je do unutarpartijskih sukoba i ostavke na članstvo u Izvršnom Odboru kotorskog DPS-a (koji sa SDP-om, Liberalnom partijom i HGI-om čini vlast u Kotoru) bivše gradonačelnice Marije Maje Ćatović, došlo upravo zbog problematike Luke. Ćatovć se nije javljala naše pozive niti je odgovorila na SMS kojim smo postavili pitanje da li je to istina, a njen nasljednik na vrhu kotorske opštine, Aleksandar Stjepčević je kazao da se na predmetnom sastanku IO DPS nije direktno pominjala Luka.

– Ostavka je direktno bila zbog nekih drugih stvari, a da li indirektno na takvu odluku ima uticaja i pitanje Luke, ja vam sada ne mogu odgovorno reći’’, kazao je za Monitor sadašnji predsjednik opštine Kotor. Stjepčević međutim nije decidno ni negirao da u korjenu sukoba u IO DPS Kotor nije uticala i problematika Luke. Podsjetimo da su se u posljednje vrijeme pojavljivali natpisi u kojima je Marija Ćatović direktno govorila o lošem radu menadžmenta Luke (inače direktor Luke je Vasilije Kusovac iz SDP-a, čije mišljenje takođe nismo mogli dobiti jer se nije javljao na naše pozive), čime se uz pomenuti neprodužetak koncesije, po mišljenju velikog broja Kotorana, implicitno najavljivala mogućnost privatizaciju ili ulazak novog investitora.

– Strukture koje žele privatizaciju politički su visokopozicionirane i stoga će Luka i grad biti pod snažnim pritiskom. U formalnom pogledu taj pritisak će djelovati kroz proces davanja koncesije, koji je ponižavajući za  lokalnu samoupravu. Luka je ambijentalni, arhitektonski i ekonomski biser Kotroa i svako ko je elementarno uračunjljiv ne bi ni pomislio da je proda. Vrijeđa inteligenciju da se problemi u funkcionisanju menadzmenta navode kao razlozi privatizacije. Luka mora ostati gradska – kaže za Monitor samostalni odbornik SO Kotor, Mladen Živković.

Na insisnuacije lošeg rada menadžmenta prvi je reagovao član UO Luke, Goran Grbović, član LP, apelujući na nadležne da se lični interesi nikako ne stavljaju ispred kolektivnih.

– Dvije godine već proteže se priča da li će grad Kotor upravljati svojom lukom. U civilizovanom svijetu, onome kojem naša država teži, više je nego apsurdno postaviti takvo pitanje. Izlišno je govoriti koliko je besmisleno nekom strancu ponuditi na upravljanje firmu koja državi i gradu svakodnevno donosi na desetine hiljada eura prihoda – naveo je Grbović u svom reagovanju.

– Mi nismo dobili nikakvu ponudu za privatizaciju, tako da o toj tematici ne mogu ni da pričam, a osim toga, to je Luka koja je od nacionalnog značaja i oko nje se mora povesti pažnja po svim pitanjima – kazao je Stjepčević za Monitor i dodao da smatra da je pitanje Luke vrlo kompleksno i da se o njemu ne može odlučivati bez dublje analize stručnjaka.

– Niko ne može da kaže jednostavno rješenje i tu mora struka da iznese svoje mišljnje. Ja sam za to da Luka Kotor produži koncesiju ukoliko se ne ispostavi da postoji neko bolje rješenje, a iskreno da vam kažem ne znam ni zašto se sada potencira to pitanje, kada niko nije ni ponudio da je kupi – kazao je Stjepčević.

Kotorani su između ostalog počeli potencirati pitanje Luke i izražavati osnovane sumnje da se sve namješta za privatizaciju, zbog činjenice da je u cilju regulisanja svog budućeg pravnog statusa, „Luka Kotor“ A.D. podnijela Zahtjev za dodjelu prvenstvene koncesije 01.06.2011.godine na poziv nadležnog organa Lučke Uprave. Nakon toga, Lučka Uprava mijenja tumačenje odredbi člana 34. ZOL-a i dostavlja na potpisivanje „Sporazum o međusobnim pravima i obavezama“ koji, sa obrazloženjem da nema uporište i osnov u samom Zakonu o lukama, uprava Luke odbija da potpiše i podnosi inicijativu za pokretanje postupaka dodjele koncesije javnim pozivom od 11. 04. 2012.godine. Nakon dostavljenih primjedbi „Luka Kotor“ A.D. Kotor, prethodni javni postupak dodjele koncesije je povučen iz procedure.

Takvi manevri državnih organa otvaraju sumnju kod Kotorana da se nešto sprema, jer od osnivanja Lučke Uprave i zakonodavnih izmjena u oblasti pomorstva i saobraćaja učestalo se govorilo o privatizaciji, odnosno prodaji vlasničkog kapitala Opštine Kotor u „Luka Kotor“A.D. Promjena vlasnika ili traženju strateškog partnera su se zasnivali na priči o nedovoljno dobrom poslovanju Luke, međutim podaci govore drugačije.

– U proteklih 10 godina broj brodova u luci Kotor se povećao više od 600% – sa 57 brodova, koliko ih je uplovilo u 2003.godini, do 387 broda u 2013. godini. Istovremeno broj putnika sa brodova je znatno porastao od 34.120 putnika, koliko ih je doputovalo u 2003.godini, do 317.746 putnika u 2013.godini. Kao rezultat poslovanja prethodnih godina, na Redovnoj skupštini akcionara „Luka Kotor“ A.D. održanoj dana 14.06.2013.godine osnovni kapital društva je uvećan sa 221.036,3076 €  na sadašnjih 993.483,364€. – iznešeno je na zasjedanju Skupštine Opštine Kotor 14.07. 2013. godine kada su i usvojeni zaključci da Skupština Opštine Kotor smatra neophodnim da Vlada Crne Gore dodijeli AD Luci Kotor prioritetnu dugoročnu koncesiju za područje i djelatnost u dosadašnjem obimu i da je neophodno obezbijediti održavanje većinskog učešća Grada, odnosno Opštine u njenoj vlasničkoj strukturi.

Kako je na osnovu svega zaključeno da je defintivno kotorska Luka jedna od najprofitabilnijih firmi kod nas, to je bio signal određenim strukturama da se te pare preusmjere u neke druge tokove, a ne u budžet Kotora iz koga je nedavno preseljen i Jugopetrol. Stoga je bojazan Kotorana i opravdana.

– Luka Kotor je jedini preostali privredni resurs u gradu i u protekle dvije godine sam nedvosmisleno izražavao stav da je potrebno da se Luci Kotor dodijeli prioritetna koncesija. Na temelju zaključka SO Kotor, kojim se u julu 2013.godine od Vlade Crne Gore tražila dodjela koncesije, prema mojim saznanjima još nije dobijen odgovor. Kako se vrijeme za istek postojeće koncesije približava, strah me je šta će se desiti poslije toga. Moj stav je da zadržimo upravljanje u postojećem obliku i da se dokapitalizacijom uvećaju akcije pa da u preduzeću eventualni inostrani partner može napraviti sporazum bez ulaska u upravljačku strukturu.’’, kaže za Monitor direktor TO Kotor, Mirza Krcić.

Da profitabilnost Luke nije upitna, a time i postojeća organizacija i vlasnička struktura, slaže se i predsjednik Skupštine Opštine Nikola Bukilica

– To potvrđuju poslovni rezultati kao i stopa rasta prometa plovila i turista koji ih koriste. Dakle u postojećoj konstelaciji Luka Kotor AD može uspješno ostvarivati funkciju zbog koje je osnovana, kao i da uspješno može biti nosilac planairane lučke infrastrukture za prihvat savremenih kruzera na planiranim lokacijama i u granicama koje obezbjeđuju sigurnost manevrisanja i veza, kao i u okviru tehničkih rješenja koja nisu u sukobu sa okruženjem svjetske prirodne i kulturne baštine UNESCO-a – stav je Bukilice iz SDP, a o profitabilnosti Luke i neophodnosti da ostane u vlasništvu Opštine, barem zvanično, saglasan je Upravni Odbor u kojem je većina članova iz lokalnog DPS-a.

– Smatramo da je neophodno da Luka Kotor A.D. dobije prioritetnu koncesiju, kako bi u potpunosti realizovala strategiju razvoja i time još više valorizovala potencijale i uvećala akcijsku i tržišnu vrijednost –  stav je Upravnog Odbora, koji je za Monitor, kao svoj lični stav prenio i predsejdnik UO, Nikola Konjević (DPS).

U svakom slučaju, iako su sada svi relevantni činioci kotorskog društveno-privrednog života, barem deklarativno za to da ostane postojeća vlasnička struktura u ‘’Luka Kotor’’ A. D. i da se produži koncesija, Ugovor o nastavku koncesije još nije regulisan mada do isteka postojećeg ima svega dva mjeseca .

Komentariši

Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara i nisu stavovi redakcije portala Kotor TV. Zabranjen je govor mržnje, vrijeđanje po nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj, polnoj ili bilo kojoj drugoj osnovni, kao i prijetnje, uvrijede i psovanje. Komentari takvog sadržaja neće biti objavljeni, a mogu biti proslijeđeni nadležnim službama.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *