Vijesti

Odlikovanja

visibility 433
comment 0

Predsjednik parlamenta Nikola Bukilica odlikovan ‘Redom Ante Starčevića’

Želim se zahvaliti dubrovačkim, hrvatskim braniteljima, na snazi koju su pokazali u obrani Grada i Domovine

Predsjednik Skupštine opštine Kotor Nikola Bukilica odlikovan je ‘Redom Ante Starčevića’ za poseban doprinos u uspostavljanju i izgradnji suverene hrvatske države, te promociji spoljnopolitičkih interesa Republike Hrvatske u Crnoj Gori i svijetu.

Bukilici je  odlikovanje uručio povjerenik Vlade Hrvatske za grad Dubrovnik Niko Pavlović na ceremoniji održanoj u dubrovačkoj Gradskoj vijećnici.

– Izuzetna mi je čast i sa osjećanjem sreće i neizmjerne zahvalnosti danas primam odlikovanje predsjednika Republike Hrvatske. Ovo visoko priznanje dobijam u gradu svoje mladosti za doprinos zbližavanju crnogorskog i hrvatskog naroda i našim međudržavnim odnosima. Vaše priznanje mi je i odgovor na pitanje “što je moje a što nije”, ako su po srcu moji i Dubrovnik i Split i Zagreb, gradovi u kojima sam studirao, stvorio porodicu, dobio prvo zaposlenje, u zemlji koja je postala moj drugi dom. Ne smijem i neću zaboraviti činjenicu da smo za sobom ostavili vrijeme zla, ratnih razaranja i teških trauma, pojedinačnih i zajedničkih. Ako sam u pojedinačnim bio prijatelj, sretan sam, a ako sam u zajedničkim bio glas za mir i razum, kajanje i oprost,  i ponosan – kazao je na ceremoniji Bukilica, dodavši kako su ovim priznanjem odlikovani  svi ljudi njegovog kraja koje ‘nacionalistički povici nijesu pretvorili u zvijeri koje jurišaju na tuđa ognjišta, svi oni koji su živjeli staru slavu dičnih Crnogoraca onakvu kakva ona jeste…i treba biti – od junaštva, hrabrosti, poštenja i čojstva.


Bukilica je naglasio da priznanje nosi kući onima koji su kažnjeni zbog želje da budu samo i jedino  – ljudi.

– Činjenicu da je devedesetih većina mog naroda pogazila drevne staze čojske i vojničke tradicije i sada nosim ko bolni pečat i sramotu. Da bi se mnome ponosile moje kćeri Tanja i Marina, trebalo je samo da se držim moralnih zavještanja svojih roditelja, oca i majke  – upravo tako se kolut istorije porodične i narodne pokreće ka sjutra noseći sobom naša civilizacijska dostignuća sa jasnim etičkim principima. Danas smo dužni uspostavljati i održavati dobrosusjedske odnose uvažavajući različitosti i prava, posebno manjinskih naroda u matičnim državama. No, prijateljski odnosi naših zemalja niti jesu niti mogu biti bolji od odnosa naših susjednih regija – Dubrovačko-neretvanske županije i Boke Kotorske, susjednih, starodrevnih i prijateljskih gradova – Dubrovnika i Kotora – naglasio je Bukilica, zahvalivši se, kako je kazao, dubrovačkim prijateljima na veličini i moći za oprost, kao zalogu za budućnost, danas zajedničkim snagama na zajedničko zadovoljstvo,  spajajući ljude,  spajamo i prostore.

– Želim se zahvaliti dubrovačkim, hrvatskim braniteljima, na snazi koju su pokazali u obrani Grada i Domovine, jer su i nama u Crnoj Gori, koji smo se zlu opirali, pružili nadu i dali snagu da se nosimo u svim akcijama protiv agresije na RH i za slobodnu Crnu Goru. Također, hvala im što su smogli snagu da zajednički obnovimo ljudske i susjedske odnose i pokazali nam put kojim treba kročiti u budućnost. Slava i čast poginulima, poštovanje živima – kazao je Bukilica.

Dobitnik priznanja je i Dario Musić, jedan od osnivača Hrvatskog građanskog društva Crne Gore.

Predlog za odlikovanje Bukilice i Musića dali su čelnici i članovi Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice Dubrovnika. Prema kabinetu šefa hrvatske države, formalizovao ga je gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić.

U nastavku je prilog kolega sa Dubrovačke televizije.

Komentariši

Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara i nisu stavovi redakcije portala Kotor TV. Zabranjen je govor mržnje, vrijeđanje po nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj, polnoj ili bilo kojoj drugoj osnovni, kao i prijetnje, uvrijede i psovanje. Komentari takvog sadržaja neće biti objavljeni, a mogu biti proslijeđeni nadležnim službama.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *