Vijesti

O karnevalu

visibility 302
comment 0

Ćatović bila protiv karnevala u vrijeme posta

Zbog organizovanja Tradicionalnog kotorskog karnevala u vrijeme katoličkog uskršnjeg posta, održanog februara 2013. godine, nezadovoljstvo je izrazila predsjednica opštine Kotor Marija Ćatović. – Ja, kao neko ko je vjernik i ko zna što su pravila i norme Crkve, bar što se tiče Katoličke crkve, moram kazati da su u pravu svi oni koji prije posta …

Zbog organizovanja Tradicionalnog kotorskog karnevala u vrijeme katoličkog uskršnjeg posta, održanog februara 2013. godine, nezadovoljstvo je izrazila predsjednica opštine Kotor Marija Ćatović.

– Ja, kao neko ko je vjernik i ko zna što su pravila i norme Crkve, bar što se tiče Katoličke crkve, moram kazati da su u pravu svi oni koji prije posta organizuju karnevalske svečanosti – izjavila je tada Ćatović za Radio Dux.


Na novinarsku opasku da je član Organizacionog odbora mr Jovica Martinović kazao da je Opština, kao pokrovitelj karnevala, ‘amenovala’ njegovo održavanje u vrijeme posta, Ćatović je odgovorila:

– Mi zaista nismo amenovali. Mi ne amenujemo, već Turistička organizacija i Centar za kulturu. Oni su glavni organizatori. Oni kasne, i zbog toga što kasne, došli su u situaciju da organiziraju karneval onda kad mu nije vrijeme. Mi smo im skrenuli pažnju i prošle godine da se karneval mora, ne da mora, ali da bi bilo poželjno, održavati onda kad mu je vrijeme i kada se održava svugdje u svijetu. Nadam se da će iduće godine tako i biti.

Kotorska biskupija i hrvatska udruženja i 2013. godine su izrazila negodovanje održavanjem tradicionalnog karnevala u vrijeme uskršnjeg posta.

Naredne 2014. godine pravoslavni i katolički Uskrs slavili su se nešto kasnije, 20. aprila, tako da je karneval održan prije korizmenog razdoblja.

Komentariši

Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara i nisu stavovi redakcije portala Kotor TV. Zabranjen je govor mržnje, vrijeđanje po nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj, polnoj ili bilo kojoj drugoj osnovni, kao i prijetnje, uvrijede i psovanje. Komentari takvog sadržaja neće biti objavljeni, a mogu biti proslijeđeni nadležnim službama.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *