Vijesti

Namjerno trovanje

visibility 255
comment 0

Novo trovanje seoskih pasa čuvara u risanskom zaleđu

Psi su privučeni mamcima i otrovani uz sami kolski put

Zbog sumnje na namjerno trovanje pasa u risanskom zaleđu, Udruženje za uzgoj, zaštitu i lov divljači ‘Risan’ zvanično se obratilo policiji, tužilaštvu i nadležnom opštinskom sekretarijatu da sprovedu zakonsku proceduru s ciljem otkrivanja jednog ili više počinilaca ovog kaznenog djela.

Udruženje je informisalo nedležne organe da je u predjelu Zvečave, Crkvica i Poljica, na lokalitetu Miškov do, u neposrednoj bllizini puta i kuća, 4. oktobra otrovan pas vlasnika Vlada Lokaza iz Risna.

Pozivajući se na krivična djela ‘zagađenje životne sredine’ i ‘ubijanje i mučenje životinja’, opisana članovima 303. i 309. Krivičnog zakonika Crne Gore, u ovom udruženju ističu da je tokom avgusta i septembra otrovano više seoskih pasa čuvara na ovom mjestu, na isti način kao i u prethodne dvije godine.

– Psi su privučeni mamcima i otrovani uz sami kolski put, što nam daje dodatni motiv da vjerujemo da se radi o namjernom i sistematskom trovanju životinja u navedenom području. Sumnjamo da neko od lokalnih stanovnika posjeduje velike količine teškog otrova, jer prethodnih godina, prije ovih događaja, nije zabilježeno kretanje nepoznatih lica i vozila trasom gdje je otrov postavljen – navodi se u dopisu nadležnim organima koji potpisuje sekretar udruženja Srđan Dragomanović.

Risanski lovci smatraju da ovaj čin ima i ekološke posljedice.

– Osim vlasnicima pasa, nanijeta je nenadoknadiva šteta i kompletnom ekosistemu, jer ne treba smetnuti s uma da se sva navedena sela snadbijevaju vodom sa lokalnih izvora, bunara bistijerni, te da je bacanje ovako jakih otrova direktna prijetnja za živote ljudi. Kako je otrov postavljen uz lokalni put i pješačke staze, postoji realna prijetnja da se otrov obućom raznese i na šire područje – stoji u dopisu.

Komentariši

Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara i nisu stavovi redakcije portala Kotor TV. Zabranjen je govor mržnje, vrijeđanje po nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj, polnoj ili bilo kojoj drugoj osnovni, kao i prijetnje, uvrijede i psovanje. Komentari takvog sadržaja neće biti objavljeni, a mogu biti proslijeđeni nadležnim službama.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *