Vijesti

Sjećanje na zločine

visibility 261
comment 0

‘Anima’ podsjeća na zločine počinjene u Morinju

Institucije nisu obilježile ovo mjesto zločina, niti su odale počast žrtvama

Aktivistkinje Centra za žensko i mirovno obrazovanje ‘Anima’ sutra će, 3. oktobra, od 11 do 13 sati na ulazu u Stari grad, dijeliti letke kojima će podsjetiti građane Kotora na zločine počinjene u Morinju od 3. oktobra 1991. do 18. avgusta 1992. godine.

U Morinju je tada bio smješten Sabirni centar za zarobljenike iz Hrvatske, zvani ‘Logor Morinj’.

U logoru je boravilo 292 osobe iz dubrovačke regije, od čega je 169 svjedočilo o nečovječnom postupanju prema njima.

– Nakon dugog perioda u kojemu je režim upotrebio sva sredstva kako bi izbjegao odgovornost za učinjeno (odugovlačenja, nedovoljne motivacije tužilaštva da se krivci privedu pravdi, izbjegavanja pitanja komandne odgovornosti, omalovažavanja svjedoka, itd…) 2013. godine je donesena pravosnažna presuda kojom su četvorica optuženih osuđeni na ukupno 12 godina zatvora. Optuženi su naređivali, mučili i nečovječno postupali prema velikom broju ratnih zarobljenika u logoru, povrjeđujući njihov tjelesni integritet i lično dostojanstvo – kaže se u saopštenju ‘Anime’.

Dugi niz godina, dalje se navodi, iz ove organizacije ukazuju na prikrivanje istine o događanjima u logoru Morinj od strane odgovornih državnih institucija, ali, kako ističu, i od Opštine Kotor.

– Institucije nisu obilježile ovo mjesto zločina, niti su odale počast žrtvama kako bi se znalo što se dešavalo u Kotoru tokom rata, sve sa ciljem da se falsifikuje prošlost, izbjegne suočavanje sa prošlošću i tranziciona pravda. Ako se ćuti o sramnom postojanju i funkcionisanju logora Morinj ne može se govoriti o pravdi i mirnom suživotu u Crnoj Gori. Nećemo zaboraviti patnju, bol i teret žrtava i njihovih porodica. Nećemo zaboraviti zločine počinjene u naše ime! Od odnosa prema njima zavisi naša budućnost – zaključuje se u saopštenju.

Komentariši

Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara i nisu stavovi redakcije portala Kotor TV. Zabranjen je govor mržnje, vrijeđanje po nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj, polnoj ili bilo kojoj drugoj osnovni, kao i prijetnje, uvrijede i psovanje. Komentari takvog sadržaja neće biti objavljeni, a mogu biti proslijeđeni nadležnim službama.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *