Kultura

Dramski program

visibility 298
comment 0

Premijera: ‘Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja’

Premijerni dramski program Kotor arTeatra završava se 20. jula ‘Predstavom Hamleta u selu Mrduša Donja’, koju po istoimenom tekstu Iva Brešana režira Luka Kortina.

Riječ je o novom, savremenom čitanju kultnog Brešanovog komada, koje u duhu postdramskog pozorišta, kroz poznatu priču o oportunistima, lopovima i licemjerima skrivenim iza političke frazeologije otvara prostor za povlačenje znakovitih analogija sa našim vremenom.

Predstava je Kotoranima i novinarima danas najavljena na nesvakidašnji način, odnosno u vidu povorke aktera izvedbe, koji su kostimirani, i uz izvođenje muzike iz predstave, prošli kroz javne gradske prostore i ‘uvukli’ ih u proces umjetničke kreacije.

Reditelj Luka Kortina rekao je da je fokus autorskog tima predstave bio na savladavanju žanra ‘groteskne tragedija’ kojim je Brešan okarakterisao svoj komad.

– Ovo je jedna groteskna tragedija koja govori o vječnoj temi – manipulaciji od strane moći. Brešanov tekst odnosi se na drugi sistem, a mi smo htjeli da vidimo koliko opstaju isti mehanizmi manipulacije – pojasnio je svoje scensko čitanje  Kortina.

Dramaturškinja Željka Udovičić podvukla je da je Ivo Brešan ne samo hrvatski pisac, nego pisac koji je još za života zadobio status klasika u cijelom regionu, te spada u kulturno nasljeđe cijele bivše Jugoslavije. Ona je podsjetila na istoriju komada, koji je na svoju praizvedbu čekao cijelih šest godina, sve do 1971. godine, upravo zbog svojih političkih značenja.

– Nakon toga, dvije godine kasnije Krsto Papić, takođe Crnogorac, snimio je po ovom tekstu film, i sada je ‘Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja’ stigla i k nama u Kotor – rekla je Udovičić.

Ona je naročito naglasila da je predstava, iako se u njoj spominju ‘drugovi i drugarice’, izrazito savremena, ,jer to nije samo priča o borbi pojedinca protiv totalitarnog režima, već je prije svega predstava o lopovluku, oportunizmu, licemjerju i manipulaciji’. Ona je takođe podvukla paralelu između ondašnjeg i sadašnjeg vremena, u kojem ‘isto tako vlada teror dizanja ruku, demokracija se izvitoperava u demokraturu, a Bukare i dalje vladaju’.

mrdusa donja 2
Direktor CNP-a i producent predstave Janko Ljumović objasnio je da je ovaj tekst dio namjere CNP-a da u repertoarskom smislu naredne sezone tretira temu susjedstva. Prema njegovim riječima, ova značenjski veoma slojevita groteskna tragedija je bila jako inspirativan početni prostor za cijelu autorsku ekipu, koja je, od početka juna, veoma posvećeno radila na predstavi.

– Način na koji je tekst postavljen svjedoči i o potrebi da se uvijek borimo za kulturu, umjetničke standarde, a time i neki bolji život u gradu Kotoru, kroz sadejstvo građana i umjetnosti“, rekao je Ljumović, i dodao kako je tekst za izvedbu u Kotoru preporučio i mediteranski duh koji provejava kroz njega.

Velika podrška stigla je i od spisatelja Iva Brešana, koji ne samo da je ustupio autorska prava, nego pomogao i svojim sjećanjima na Crnu Goru iz toga perioda.

Ljumović se osvrnuo i na način na koji je, putem specifične bučne povorke kroz grad, predstava najavljena: ‘Ulaskom u grad, htjeli smo da demistifikujemo to što mi radimo, tako da će građani i turisti Kotora danas osjetiti dio jedne priče koju mi kreiramo već dugo vremena.’

Premijera je na Ljetnjoj pozornici u ponedjeljak, 21 jula s početkom u 21 sat, dok su reprize u utorak i srijedu.

Komentariši

Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara i nisu stavovi redakcije portala Kotor TV. Zabranjen je govor mržnje, vrijeđanje po nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj, polnoj ili bilo kojoj drugoj osnovni, kao i prijetnje, uvrijede i psovanje. Komentari takvog sadržaja neće biti objavljeni, a mogu biti proslijeđeni nadležnim službama.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *