Vijesti

Dobiti od 1.125.443 eura

visibility 328
comment 0

Skupština Luke Kotor: Novi poslovni rekord, otvaranje terminala u julu

U 2013. godini ostvaren je prihod od 2.922.727, dok rashod iznosi 1.797.284 eura. Neto dobit iznosi 1.019.583, dok je porez na dobit 105.860 eura.

‘Luka Kotor’ A.D. je u  2013. godini ostvarila najbolji poslovni rezultat, realizujući najveći obim usluga u lučkom i marinskom segmentu od osnivanja kompanije, čulo se danas na Redovnoj skupštini akcionara održanoj u novoj Upravnoj zgradi.

Na Skupštini, kojoj su prisustvovali predstavnici 91 posto akcionara, usvojena je odluka o raspodjeli ostvarene dobiti od 1.125.443 eura.

U 2013. godini ostvaren je prihod od 2.922.727, dok rashod iznosi 1.797.284 eura. Neto dobit iznosi 1.019.583, dok je porez na dobit 105.860 eura.

Za investiciona ulaganja i dividendu odlučeno je da se izdovoji 434.302, a za stambene potrebe zaposlenih 100.000 eura.

Raspodjelom ostvarene dobiti u 2013.godini, kako je navedeno, napravljen je diskontinuitet u dosadašnjim glavnim pozicijama raspodjele povećavajući iznos za dividendu, vodeći se dugoročnim interesima kompanije.

U prethodnoj je zabilježen dolazak 387 brodova, što predstavlja rast od 8,2 posto u odnosu na 2012. godinu. Jahti je bilo 1.493, odnosno 2,68 posto više, dok u istom uporednom periodu broj putnika iznosi 324.231 i predstavlja uvećanje od 29,15odsto.

Kotorska luka se, istaknuto je, sve više pozicionira kao značajna ukrcajno-iskrcajna luka jadranske obale.

Za ovu godiniu najavljen je završetak terminala, čije se otvaranje očekuje sredinom jula, kao i postavljanje video nadzora i unapređenje IT usluga u dijelu akvatorijuma koji koristi ova kompanija.

Posebna pažnja biće posvećena postavljanju savremenog pilonskog veza za megakruzere u dijelu akvatorijuma kod Plagenata, kao i samostalnom odbojniku uz rivu, a krenuće se i u realizaciju nekog od idejnog rješenja čiji je cilj smanjenje gužvi na glavnoj saobraćajnici.

– Investiciona ulaganja prvenstveno su namijenjena stavljanju u funkciju lučkog terminala, osavremenjivanju marinskog dijela luke, kao i za nabavku opreme i nastavak izrade projektne dokumentacije za planirane investicije – kazao je, između ostalog, predsjednik Odbora direktora dr Nikola Konjević.

Skupština Luke Kotor: Novi poslovni rekord, otvaranje terminala u julu

Kompanija broji 49 zaposlenih, uključujući dva pripravnika, a u prošloj je godini na poslovima priveza, održavanja i obezbjeđivanja plovila privremeno angažovano 8 radnika. 

Na pitanje učesnika skupštine istaknuto je da najveća plata u kompaniji, uključujući topli obrok, prevoz i regres, iznosi 1.687, najniža je 523, dok je prosječna 800 eura.

Po usvajanju revizijskog izvještaja, ovlašćena revizorka Branka Vuksanović istakla je, pohvalivši rad uprave i interesovanje manjinskih akcionara, kako je Luka Kotor jedna od rijetkih kompanija u zemlji sa značajnim rezultatima.

– Luka Kotor, kao društveno odgovorna i firma čije se rukovodstvo zasniva na međunarodnim standardima, demantuje teoriju da državne institucije nisu dobri titulari, zato ne treba žuriti u pivatizaciju. Ovo je dokaz da Crna Gora treba da čuva svoje resurse – naglasila je Vuksanović.

U Odobor direktora ispred Opštine Kotor, većinskog vlasnika, ponovo su izabrani Borislav Kašćelan, Edita Starović i dr Nikola Konjević, u ime Zavoda za zapošljavanje Crne Gore dr Nikola Dragomanović, dok je ispred Fonda PIO Vasilija Vidovića zamijenio Goran Grbović.

Komentariši

Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara i nisu stavovi redakcije portala Kotor TV. Zabranjen je govor mržnje, vrijeđanje po nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj, polnoj ili bilo kojoj drugoj osnovni, kao i prijetnje, uvrijede i psovanje. Komentari takvog sadržaja neće biti objavljeni, a mogu biti proslijeđeni nadležnim službama.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *