Vijesti

Izrada ID kartica

visibility 298
comment 0

Taksa: Posjetioci pomoraca ne plaćaju pet eura

Lica koja svoju djelatnost obavljaju u zoni graničnog prelaza moraju posjedovati ID oznaku za čije izdavanje sami snose troškove.

Povodom primjedbi pojedinih pomoraca koji plove na stranim kruzerima da prilikom boravka u kotorskoj luci moraju da plate pet eura po osobi, kako bi im član porodice došao u posjetu na brod, iz AD ‘Luka Kotor’ saopšteno je da se lice koje ulazi na brod oslobađa plaćanja ukoliko svrhu posjete prethodno najavi preko agenta broda.

– Kako do danas nismo imali primjedbi na rad Unutrašnje službe zaštite, niti primjedbe brodara na rad službe bezbjednosti luke kroz procedure propisane ISPS kodom, molimo da lica koja vam se obrate sa takvim konstatacijama i zahtjevom uputite na naše privredno društvo kako bi se eventulne nesuglasice vezane za neosnovanu naplatu nadoknade otklonile – kazao je izvršni direktor Vasilije Kusovac.

Objašnjavajući zašto se i u koju svrhu naplaćuje pomenuta taksa, Kusovac ističe da se izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli nadležnost za izdavanje ID oznaka za lica koja obavljaju djelatnost u  graničnom prelazu prenijela  sa MUP-a Crne Gore, odnosno Uprave granične policije, na privredni subjekt koji je operater luke.

Vasilije Kusovac

– Prije stupanja na snagu pomenutih izmjena zakona, naplatu za izdavanje ove vrste dozvole vršio je MUP preko granične policije. Prilikom ulaska lica u granični prelaz u kome kontrolu vrše organi Uprave carine i Granične policije, neophodno je najprije operateru luke, u ovom slučaju privrednom društvu AD ‘Luka Kotor’, najaviti svaki ulazak lica u zonu graničnog prelaza. Ukoliko svoju djelaznost obavljaju u zoni graničnog prelaza, tu najavu i zahtjev podnose sama lica i prilažu dokumentaciju za izdavanje ID oznaka. Ukoliko se najavjuje ulazak na brod (kruzer), najava se vrši preko agenta broda, kako bi se znalo sa kojom svrhom se lica ukrcavaju na brod – precizan je Kusovac.

On ističe da je riječ značajnoj kontroli koju propisuje nacionalni propis, Zakon o graničnoj kontroli, ali i ISPS Code, međunarodni propis koji reguliše pravila i procedure sa osvrtom na zaštitu od terorističkih akata i terorizma u lukama otvorenim za međunarodni saobraćaj.

Lica koja svoju djelatnost obavljaju u zoni graničnog prelaza moraju posjedovati ID oznaku za čije izdavanje sami snose troškove.

– Operater naplaćuje samo troškove i izradu ID kartica, te po osnovu naplate te takse nema nikakve zarade, već samo naknadu za usluge njene izrade. Visinu naknade saglasno Statutu društva utvrđuje organ upravljanja – navodi Kusovac.

Ivana KOMNENIĆ

Komentariši

Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara i nisu stavovi redakcije portala Kotor TV. Zabranjen je govor mržnje, vrijeđanje po nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj, polnoj ili bilo kojoj drugoj osnovni, kao i prijetnje, uvrijede i psovanje. Komentari takvog sadržaja neće biti objavljeni, a mogu biti proslijeđeni nadležnim službama.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *