Boka +

Edukacija i aktivizam

visibility 346
comment 0

Patricia Pobrić: Volonterizam i građanski aktivizam obezvrijeđeni

Predsjednica NVO „Naša akcija” Patricia Pobrić smatra da su volonterizam i građanski aktivizam u crnogorskom obrazovnom sistemu obezvrijeđeni.

Izvor: Radio Kotor

“U SAD građani su mnogo aktivniji što se tiče volonterizma i samog uključenja u rad lokalne zajednice. Volonterizam je tamo na visokom nivou u svim uzrastima. O tome govore raznorazne aktivnosti koje smo imali kao što su pranje automobila, raznošenje novina, šišanje travnjaka, a sve da bi skupili novac za uniforme i plivački klub iz Ohaja. To se uči od samog početka. Kad sam se vratila u Crnu Goru stvari su se promijenile”, kaže Pobrić za emisiju Razgovori nedjeljom Radio Kotora.

Ipak stvari se kreću nabolje pa su, kako navodi, zabilježeni i slučajevi, gdje su mladi članovi NVO “Naša akcija” sami preuzeli inicijativu da srede školsko igralište i postave reciklirane klupe.

“Međutim, sljedećeg dana dođe direktorica škole i baci te klupe u smeće, jer se nisu stilski uklapali u ambijent igrališta. Ja mislim, da to nije nimalo pedagoški, jer tako se ne stimuliše volonterizam. Današnju omladinu često zovemo „ispijačima kafe”, ali oni su refleksija nas odraslih. Ja sam dugo godina živjela u inostranstvu i kada sam se vratila u Crnu Goru počeli smo sa raznim aktivnostima”, kaže Pobrić.

NVO “Naša akcija” imamo preko 100 volontera, uglavnom mladih ljudi, primarno se bavi građanskim aktivizmom i volonterizmom, a počela je sa radom 2012.godine.

“Uglavnom se bavimo jačanjem civilnog sektora, pridruživanju drugim organizacijama sa ciljem osnaživanja njihovih aktivnosti”, kaže Pobrić.

U Kotoru su evidentirani problemi sa neplanskom gradnjom u Dobroti, Kostanjici…

“U Crnoj Gori ima dosta takvih problema na kojima treba raditi i koje jedino zajedničkim snagama možemo pokušati promijenti i odbraniti.

Ja sam boraveći dugo u inostranstvu, već na fakultetu saznala i dosta naučila o aktivizmu, a studentskih protesta je uvijek bilo. Inače , mi smo veoma inspirativna NVO za omladinu, jer nemamo nikakav problem sa okupljanjem volontera. Na volontere ne smijete gledati kao na jeftinu radnu snagu, jer čim to radite pogrešno pristupate pojmu volonterizma. akon o volonterizmu u Crnoj Gori ima kompletno pogrešan pristup toj temi i pojmu”, kaže Pobrić.

Po njenoj evidenciji, najmanje volontera je iz Boke Kotorske.

„Edukacijom i aktivizmom za ljepši grad i bolju budućnost” je ime našeg projekta, koji je nagrađen od Opštine Kotor. Počinjemo sa formiranjem radnih grupa za pokretanje Omladinskog kluba u cilju aktivizma i njihovih potreba u lokalnoj zajednici, jer je to godinama bilo zanemareno u Kotoru. Sa ovim projektom koji traje 10 mjeseci nadamo se završetku akcionog plana i početku njegovog sprovođenja sa svim akterima koji žele da učestvuju u njegovoj realizaciji”, kazala je između ostalog, Patricia Pobrić.

Komentariši

Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara i nisu stavovi redakcije portala Kotor TV. Zabranjen je govor mržnje, vrijeđanje po nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj, polnoj ili bilo kojoj drugoj osnovni, kao i prijetnje, uvrijede i psovanje. Komentari takvog sadržaja neće biti objavljeni, a mogu biti proslijeđeni nadležnim službama.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *