Boka +

Vršnjačko nasilje

visibility 280
comment 0

‘Ante Portas’ pokrenula priču o vršnjačkom nasilju u kotorskim školama

Nevladina organizacija ‘Ante Portas’ održala je radionicu na kojoj se diskutovalo o vršnjačkom nasilju.

Radionica je organizovana u okviru projekta ‘Prevencija vršnjačkog nasilja u školama u kotorskoj opštini’ koji finansira Opština Kotor.

Radionici, prvoj u nizu, prisustvovali su nastavnici i učenici osnovnih škola iz Radanovića i Starog grada, Gimnazije i Srednje Pomorske škole, Resursnog centra za sluh i govor te Doma učenika i studenata.

Predavači na radionici bili su neuropsihijatar dr Marina Roganović, psihijatar dr Aleksandar Tomčuk, kao i socijalna radnica Nada Matković.

“Radionica je imala za cilj sagledavanje postojeće situacije koja se tiče vršnjačkog nasilja u kotorskim školama, kroz otvoreni dijalog samih učesnika. Učesnici su govorili o svojim iskustvima, te potrebi podizanja svijesti o ovom problemu. Takođe je bilo riječi o značaju uspostavljanja kontakata roditelja sa profesorima i socijalnim službama, kao i prepoznavanju i modalitetima akcije u kritičnim situacijama”, ističu organizatori.

thumbnail7
U odnosu na fizičko nasilje koje se dešava sporadično, emocionalno je zastupljenije i postalo je gotovo svakodnevna pojava.

“Osim nastavnika i predavača u davanju mišljenja i sugestija, ravnopravno su bili uključeni i učenici, što je pozitivan iskorak, s obzirom da u prošlosti oni nisu bili aktivni učesnici radionica sa sličnim temama. Njihovo aktivno učešće je značajno doprinjelo objektivnom sagledavanju problematike vršnjačkog nasilja u ustanovama iz kojih dolaze te zajedničkom definisanju tema koje je neophodno obraditi na sljedećim radionicama”, podvlače organizatori.

Dva nova predavanja, u okviru istog projekta, održaće se u Domu učenika i studenata, gdje je planirano učešće 60 učenika koji pahađaju Srednju pomorsku školu.

Predavanja će se održati u četvrtak, 15. marta.

Komentariši

Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara i nisu stavovi redakcije portala Kotor TV. Zabranjen je govor mržnje, vrijeđanje po nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj, polnoj ili bilo kojoj drugoj osnovni, kao i prijetnje, uvrijede i psovanje. Komentari takvog sadržaja neće biti objavljeni, a mogu biti proslijeđeni nadležnim službama.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *