Kultura

Priču o 43 kapetana

visibility 256
comment 0

Izložba ‘Kapetani reka i mora’ u Pomorskom muzeju

Na izložbi je predstavljeno 77 različitih eksponata od modela brodova do dokumenata…

U Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru otvorena je izložba “Kapetani reka i mora“, koja „priča priču“ o poznatim bokeljskim kapetanima koji nijesu bili poznati samo  po plovidbi svjetskim morima, već i na rijekama Savi i Dunavu i važnim pristaništima Beograda i drugih rječnih gradova.

Autorka izložbe, savjetnica u Muzeju nauke i tehnike i kustos zbirke riječnog brodarstva u Beogradu, Gordana Karović, u Pomorskom muzeju održala je i predavanje na ovu temu, pričajući priču o 43 kapetana, Bokelja, koji su svoj radni vijek i dobar dio životnog vijeka proveli ploveći na srpskim riječnim brodovima.

– Izložba koju oragnizuje Konzulat Republike Srbije  upriličena je kao naš skroman doprinos  obilježavanju  jubileja  60 godina postojanja Pomorskog muzeja u Kotoru , ali i obilježavanja 150 godina od uspostavljanja riječnog brodarstva u Srbiji, 1862. godine kada je prvi državni parobrod Kneževine Srbije pod zapovjedništvom kapetana Boža Radoničića iz Dobrote Dunavom doplovio u našu zemlju. Osim Radoničića  drugi kapetan bio je Aleksandar Poznanović iz mjesta Ratiševine kod Herceg Novog – kazala je Karović.

Karović je naglasila da je u riječnom brodarstvu Srbije bilo upošljeno mnogo više Bokelja, ali da je temu  za ovu izložbu suzila na kategoriju kapetane koji su 1919. godine došli i radili u kapetanijama pristaništa na Dunavu i Savi.

– Iz Boke imamo 41 kapetana, a dva su iz Starog Bara i Ulcinja. Na izložbi je predstavljeno 77 različitih eksponata od modela brodova do dokumenata, a veliku pomoć sam, imala od porodica nasljednika kapetana koji su se izuzetno obradovali i svi izašli u susret ustupajući nam  određeni broj predmeta, iz njihovih kolekcija tako da  ovo nije samo fond Muzeja nauke i tehnike – kazala je Karović i dodala da je organizivanje izložbe finansijski pomoglo Ministrstvo kulture Srbije.

Osim Kotora, izložba je ranije otvorena u Tivtu i Herceg Novom, a biće upriličena i u Budvi.

Direktorica Pomorskog muzeja Mileva Pejaković-Vujošević, kazala je da je ovo  način saradnje i građenja mostova kulture jer kultura je oblast u kojoj svi možemo dobro da se nađemo.

– Posebno je veliko zadovoljstvo što nas povezuju kapetani koji nijesu bili poznati samo po plovidbi morima, već i po rijekama. Ova izložba  je veliki doprinos našem jubileju 60 godina postojanja, tako da ćemo iduće godine imati povratnu izložbu o kapetanima Boke u Beogradu – najavila je Pejaković-Vujošević.

Savjetnica u Pomorskom muzeju Radojka Abramović kazala je da će izložba „Slavni kapetani Boke Kotorske“ imati tri segmenta, prvi  će biti portreti  uglednih bokeljskih kapetana i slavnih okršaja na moru, drugi segment navigacioni instrumenti i upotreba na jedrenjacima tokom 17. 18. i 19 vijeka,  i treći segment  je posvećem starim pomorskim dokumentima, geografskim kartama i atlasima.

Komentariši

Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara i nisu stavovi redakcije portala Kotor TV. Zabranjen je govor mržnje, vrijeđanje po nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj, polnoj ili bilo kojoj drugoj osnovni, kao i prijetnje, uvrijede i psovanje. Komentari takvog sadržaja neće biti objavljeni, a mogu biti proslijeđeni nadležnim službama.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *