Vijesti

Dan opštine Kotor

visibility 396
comment 0

Petar Pejaković dobitnik najznačajnijeg opštinskog priznanja

“Kulturno nasljeđe je jedan od najznačajnijih resursa Kotora i zaslužuje da bude ne samo zaštićeno, već i na pravi način valorizovano…”

– Simbolika tri praznika u jednom danu, koje proslavljamo u međusobnom razumijevanju i uvažavanju, odražava duh tolerancije i skladnog suživota, kao jednog od najvećih bogatstava civilizacijskog i kulturnog nasljeđa Kotora – kazala je predsjednica Opštine Kotor Marija Ćatović na svečanosti u crkvi Svetog duha povodom 21. novembra Dana opštine.

Ćatovićeva je čestitala sugrađanima koji slave Aranđelovdan i Gospu od zdravlja, kao i kolektivu  Radija Kotor koji danas obilježava jubilej 25 godina rada.

Zahvalila se dosadašnjem sazivu Skupštine Opštine Kotor na konstruktivnom radu posvećenom interesima grada, i  čestitala odbornicima novog saziva kotorskog parlamenta i novoizabranom predsjedniku SO Nikoli Bukilici, sa iskrenim željama za uspješan rad u predstojećem četvorogodišnjem mandatu.

Prezentujući najznačajnije  aktivnosti u proteklom jednogodišnjem periodu, gradonačelnica je posebno naglasila da su i u uslovima globalne ekonomske krize uspjeli sačuvati finansijsku stabilnost.

U svom ekspozeu akcentovala je i “trajnu posvećenost očuvanju kulturne baštine, što je izuzetno važno za grad pod zaštitom UNESCO-a”.

– Kulturno nasljeđe je jedan od najznačajnijih resursa Kotora i zaslužuje da bude ne samo zaštićeno, već i na pravi način valorizovano, na čemu radimo intenzivno u okviru projekata čija je realizacija u toku. Uz planiranu izgradnju lifta u brdu Sveti Ivan, čiji se početak očekuje 2013., i kojom će biti stvoreni svi preduslovi za valorizaciju kompleksa gradskih bedema i tvrđave, posvećeni smo i drugim projektima. Sanacijom crkve Svetog Pavla Kotor će dobiti reprezentativnu kongresnu dvoranu, naravno, uz potpuno očuvanje i adekvatnu prezentaciju svih kulturno – istorijskih vrijednosti ovog sakralnog objekta – kazala je Ćatovićeva.

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik države Filip Vujanović, koji je iskazao poštovanje  za sve što je učinjeno između prazničnih dana i izrazio zadovoljstvo što je visoko ostavaren budžet opštine iz kojeg je obezbijeđen redovan servis obaveza i ulaganje.

-Tu su i dobri rezultati turističke sezone, povećan broj gostuju, noćenja, brodova, prihoda i veoma ambiciozni planovi za narednu godinu u koje spadaju  zaobilaznica i lift do trđave San Đovani. To su nesumnjivo vrijednosti kapitalnog značaja i šansa razvoja koja će obezbijediti ne samo valorizaciju izuzetnih vrijednosti Kotora nego i bolji ekonomski ambijent i kvalitet života. Iz sve snage želim da se ovi i ostali projekti ostvare na dobrobit Kotora i Crne Gore u cjelini – kazao je Vujanović.

Ovogodišnji dobitnik najvećeg opštinskog priznanja, nagrade “21. novembar”, je direktor fondacije „Kotorski festival pozorišta za djecu”, režiser Petar Pejaković.

Nakon primanja nagrade, Pejaković se zahvalio svima sa kojima je sarađivao na mnogim umjetničkim i naučnim projektima.

– Nagradu doživljavam kao nagradu mladima i djeci Kotora jer njih vidimo kao budućnost i svakako kao nagradu kulturi. Ubijeđen sam da će Kotor ovakvim radom postati istinska kulturna prijestonica Crne Gore – rekao je Pejaković.

Komentariši

Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara i nisu stavovi redakcije portala Kotor TV. Zabranjen je govor mržnje, vrijeđanje po nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj, polnoj ili bilo kojoj drugoj osnovni, kao i prijetnje, uvrijede i psovanje. Komentari takvog sadržaja neće biti objavljeni, a mogu biti proslijeđeni nadležnim službama.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *