Vijesti

Vrijedan poklon

visibility 286
comment 0

Peruđinijevi Italijani obezbijedili vrijednu donaciju kotorskoj bolnici

53 bolničkih kreveta, 28 stalaka za ručavanje i dvoje kolica za bolničke instrumente.

Posredstvom Zajednice Italijana Crne Gore (ZICG), italijanska regija Friuli – Venezia – Điulia (FVĐ) osigurala je za Opštu bolnicu Kotor bolnički mobilijar i opremu. Donacija podrazumijeva 53 bolničkih kreveta, 28 stalaka za ručavanje i dvoje kolica za bolničke instrumente.

Sredstva za prevoz opreme obezbijedila je ‘Luka Kotor’ AD, porez je platila Opština Kotor, dok je ‘Bokašped’ besplatno špeditirao prispjelu robu. Italijanska regija takođe je pripremila donaciju manjeg obima za Specijalnu bolnicu za psihijatriju u Dobroti.

Obraćajući se prisutnima na skupu, koji je tim povodom u palati Bizanti u ponedjeljak organizovala Zajednica Italijana CG, predsjednik asocijacije ‘Alvius Santa Maria la Longa’ Mario Salvađo je ispred donatora istaknuo inicijativu ZICG da obezbijedi pomoć zdravstvu Kotora.

– Prilikom naše prve posjete čuli smo za vašu potrebu za medicinskom opremom, pa smo se raspitali u regiji FVĐ i uspjeli da od bolnice ‘San Daniele’ dobijemo donaciju. Naše udruženje je bilo zaduženo za špediciju opreme. To je jedna od naših aktivnosti s obzirom na to da se naša organizacija bavi volonterskim i društvenim radom. Zahvaljujem regiji FVĐ koja nam je svojim finansijskim sredstvima omogućila da završimo ovaj i druge projekte kojima se bavimo. Budući da naša donacija još nije kompletirana, jer se čeka na transport bolničkih kreveta i opreme, apelujem na lokalnu upravu Kotora da pomogne Zajednici kako bi i ostalu opremu mogli da dopremimo u Crnu Goru – kazao je Salvađo.

Zahvalivši se na vrijednom poklonu, direktorica Opšte bolnice Kotor dr Edita Starović, istakla je da su kreveti prva pomoć koju su dobili nakon dvije decenije.

– Prije 20 godina je bila jedna pomoć iz Njemačke i sada dobijamo krevete koji će i te kako služiti našim pacijentima, a namijenjeni su prvenstveno teškim, nepokretnim bolesnicima. Do sada smo imali krevete bez ograde i, nažalost, pacijenti su u takvom stanju nekada i padali s kreveta tokom noći dok dođe sestra. Sada su sigurni u tim krevetima koji su već namješteni na internom, a čekamo da se još postave na hiruškom odjeljenju, gdje se rade novi podovi od donacije naših građana. Kreveti su namijenjeni i dječijem odjeljenju – rekla je Starovićeva, zahvalivši se građanima koji doniraju za bolnicu.

Podsjetila je da je sredstvima prikupljenim u akciji ‘Sunce u pelenama 1’, koju je sprovela NVO ‘Šjore od mota’, opremljeno ginekološko i porodiljno odjeljenje. Značajnu donaciju za hiruško odjeljenje uspio je prikupiti dr Ivan Ilić,  dok je Luka Kotor pomogla je s 15 hiljada eura u kupovini novog sanitetskog vozila. U toku je nova akcija ‘Sunce u pelenama 2’ za izgradnju sedam kupatila na dječijem odjeljenju.

Po ocjeni Pava Peruđinija, predsjednika ZICG donacija je još jedna potvrda izvanredne saradnje koju to udruženje ima s regijom FVĐ, a koja je do sada rezultirala projektima Sajt grada Kotora, Difuzni hoteli – pilot projekat Kotor, Goritska čipka, Obuka turističkih vodiča, te donacijom lifta Domu zadrvlja Tivat.

– Podržane su i kulturne manifestacije sa preko 700.000 eura –  precizirao je Peruđini.

Naredne sedmice sa gostima iz Italije biće dogovorene pojedinosti u realizaciji projekta vezanog za difuzne hotele, sajta koji će predstaviti turističku ponudu Kotora i restauracije djelova ovdašnjeg mletačkog kulturnog nasljeđa.

Prisutne su pozdravili i potpredsjednik Opštine Kotor Jovo Suđić, potpredsjednik Opštine Monfalcone Omer Greko i predsjednik Druge komisije regije FVĐ Alesio Graton koji su naglasili želju za nastavkom saradnje dvije zemlje.

Biljana Marković

Komentariši

Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara i nisu stavovi redakcije portala Kotor TV. Zabranjen je govor mržnje, vrijeđanje po nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj, polnoj ili bilo kojoj drugoj osnovni, kao i prijetnje, uvrijede i psovanje. Komentari takvog sadržaja neće biti objavljeni, a mogu biti proslijeđeni nadležnim službama.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *