Vijesti

Bolja turistička sezona

visibility 246
comment 0

Za sedam mjeseci Kotor posjetilo preko 160.000 izletnika

U kotorsku luku je za sedam mjeseci uplovio 181 brod sa 141.000 putnika.

Po podacima kotorske Turističke organizacije grad je za sedam mjeseci ove godine posjetilo preko 160. 000 izletnika, a tokom jula oko 41. 000. Najbrojniji posjetioci su iz Rusije, Japana, Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Amerike i Španije, a povećan je i broj dolazaka gostiju iz Poljske, Bugarske, Tajvana i Koreje.

Od ukupnog broja posjetilaca oko 40 odsto turista u Kotor stiže kruzerima i jahtama. Oni se u gradu kratko zadržavaju, u prosjeku osam sati, a Turistička organizacija je za izletnike publikovala mapu grada na 11 svjetskih jezika koja se besplatno dijeli na ulazu u Stari grad na info-punktu TO.

Prema podacima „Monstata”, za šest mjeseci ove godine u kotorskoj opštini boravilo je preko devet i po hiljada turista, što je za deset odsto manje u odnosu na isti uporedni period prošle godine, a ostvareno je preko 33. 000 noćenja što je za 14 odsto manje u odnosu na isti period lani.

U kotorsku luku je za sedam mjeseci uplovio 181 brod sa 141.000 putnika, 14 odsto više nego u odnosu na uporedni prošlogodišnji period. Svaki treći turista s kruzera konzumira hranu i piće u gradskim restoranima, dok skoro 40 odsto koristi usluge organizovanog izleta i razgledanja grada i okoline. Svaki deseti gost s kruzera, kaže statistika, odlazi na plažu, a neznatan broj koristi usluge rent-a-kara.

Biljana Marković

Komentariši

Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara i nisu stavovi redakcije portala Kotor TV. Zabranjen je govor mržnje, vrijeđanje po nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj, polnoj ili bilo kojoj drugoj osnovni, kao i prijetnje, uvrijede i psovanje. Komentari takvog sadržaja neće biti objavljeni, a mogu biti proslijeđeni nadležnim službama.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *