Kultura

Legendarni trubač u Kotoru

visibility 297
comment 0

Duško Gojković: Kotorska publika me prijatno iznenadila

Kotorani su konačno dočekali da čuju legendarnog trubača Duška Gojkovića. Muzičar koji je svirao sa Majlsom Dejvisom, Kenijem Klarkom, Bolandom,  Mejnardom Fergusonom, Dizijem Gilespijem, Vudijem Hermanom i drugim velikanima džeza, muzičko obrazovanje stekao je u Beogradu i na Berkliju. Albumom ‘Swinging Macedonia’ 1966. utemeljio je etno balkan džez.

Albumi: Soul Connection, Be-bop City, Balkan Connection, Balkan Blue, Samba do mar, Handful O’ Soul, Samba, Tzigane, Five Horns and Rithm Unit

Gojkovićevu biografiju ‘Džez i sloboda‘ objavio Bavarski džez institut povodom četiri decenije od njegovog boravka i kreativnog rada u Njemačkoj. Srpsko izdanje ove knjige pojavilo se tek 2007.
Autor ovog intervjua imao je čast da mu muzičar, koji je zastupljen u svim relevantnim enciklopedijama džeza, potpiše albume: ‘Soul Connection‘ i ‘Balkan Project‘.

Duško Gojković je imao nastup na Kotor Art-u sa bendom ‘Belgrade Summit Octet‘, a potom jam session u kultnom kotorskom klubu Evergreen. Svoj doprinos uspjehu najbolje klupske svirke koji će Kotor dugo pamtiti dali su i Fredi Stanisavljević (truba), Lazar Tošić (bubnjevi), Milivoje Pićurić (kontrabas), Šule Jovović (bas gitara) i Ivan Marović (klavijature).

Čekamo novi Summit.

Evergreen, again !

Zoran Marković

Komentariši

Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara i nisu stavovi redakcije portala Kotor TV. Zabranjen je govor mržnje, vrijeđanje po nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj, polnoj ili bilo kojoj drugoj osnovni, kao i prijetnje, uvrijede i psovanje. Komentari takvog sadržaja neće biti objavljeni, a mogu biti proslijeđeni nadležnim službama.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *