Vijesti

Odložen karneval

visibility 285
comment 0

Karneval odgođen: Stjepčević i Opština prekršili dogovor

Kotorski tradicionalni karneval, umjesto ove, održaće se sljedeće nedjelje, 13. marta

Kotorski tradicionalni karneval, umjesto ove, održaće se sljedeće nedjelje, 13. marta, odlučio je predsjednik opštine Kotor Aleksandar Stjepčević, pozivajući se na loše vrijeme najavljeno za ovaj vikend.

Ovom je odlukom Stjepčević prekršio dogovor od 14. januara, kada je sa kotorskim biskupom monsinjorom Ilijom Janjićem dogovorio da se ovogodišnji karneval ipak održi za vrijeme posta, ali u veseloj nedjelji. Tom su dogovoru prisustvovali i potpredsjednik opštine Trvtko Crepulja, generalni vikar biskupije don Anton Belan, kapo karnevala Branko Knezović te predstavnici udruženja ‘Fešta’.

Tada je zaključeno da će Kotorska biskupija, navodi su iz njihovog saopštenja, ostati uzdržana od protesta u Godini milosrđa, ali i da karneval u slučaju lošeg vremena ne može da bude odgođen.

I pored ovog dogovora, Stjepčević, odnosno Opština kao pokrovitelj manifestacije, donosi odluku o odlaganju karnevala, sa kojom, prema navodima don Antona Belana, Kotorska bisupija nije bila upoznata.

– Biskupski ordinarijat zvanično nije upoznat sa opštinskom odlukom o odgađanju karnevala – kratko je za Kotor TV prokomentarisao don Belan.

Zbog održavanja karnevala u korizmi nezadovoljstvo već godinama iskazuju Katolička crkva, Hrvatsko nacionalno vijeće, hrvatska udruženja, kao i dio nezavisnih intelektualaca.

Stjepčević je prošle godine istakao da karneval ne smije da vrijeđa osjećaje vjernika, dok je i njegova prethodnica Marija Ćatović bila protiv njegovog održavanja u vrijeme posta.

Komentariši

Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara i nisu stavovi redakcije portala Kotor TV. Zabranjen je govor mržnje, vrijeđanje po nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj, polnoj ili bilo kojoj drugoj osnovni, kao i prijetnje, uvrijede i psovanje. Komentari takvog sadržaja neće biti objavljeni, a mogu biti proslijeđeni nadležnim službama.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *